Site icon Erkin EROL

E-Ticaretler için Etkin Arama Motoru

Türkiye’nin en kapsamlı “ E-Ticaret için Arama Motoru “ yazısına hazır mısınız? Deneyim odaklı harika bu yazı, uzun bir süredir sizlere ulaşmak için bekliyor. Bu yazıda bilimsel araştırmalar sonucunda üstün performans hedefleniyor. O zaman dikkatleri toplama zamanı.

E-Ticaret sitelerinin en önemli süreçlerini ele aldığımızda temel bir takım öğelerimiz vardır.

Peki neden bu 3 maddeyi ele aldık? O kadar kapsamlı maddeler varken neden bu üçünü ele alıyoruz diyebilirsiniz. Bunun temel nedeni, üyelik ile gelen müşteriler, sorunsuz ödeme alan müşteriler ve ürünlerine ulaşmak isteyen müşteriler olarak ayırabiliriz. Sanırım kapsamın ciddiyeti daha da iyi anlaşıldı ?

Hadi arama motoruna geçelim!

Sitelerin umursamadığı veya yatırım sergilemekten çekindiği ama tüm sunumlara girip “ evet ya arama motoru çok önemli “ sonucunu elde ettikleri bir sistemdir. Tüm eticaret sitelerini yönetenlere şunu sorabilirsiniz.

Arama motoru önemli mi?

*aaa çok önemli..”

Peki bu önemlilik nasıl gelişiyor ve anlık çözüm için neleri tercih ediyoruz?

Klasik olarak 3RD markaların çözümlerini kullanıyoruz. Esasında doğru olanda bu. Fakat temelinde arama motorunda bilinmesi gereken çözümler, özellikle çekirdek halinde yapılacak olan geliştirmelerdir. Bunların içerisinde

Yukarı da verdiğim bu 3 ana kriter birçok sitenin elinde 3RD bir arama motoru uygulaması olmadan sürekli olarak geliştirmesi gereken temel revizelerdir. Yani işin en temelinde bu 3 alana hemen dokunabilirsiniz.

Örnekle konuşalım dilerseniz.

Birebir yaşadığım bir arama sonucunu paylaşmak isterim.

Örnek olarak Philips markasının bir ürünü var.

Aslında bu ürün Türkçe olarak baktığımızda arama sonucunda almak isteyenler için “ Göğüs Ucu Çıkartıcı “ olarak bilinir.

Standart bir kategori ürün açılışında bu ürün “Philips Avent SCF152/01 Göğüs Ucu Çıkartıcı “ olarak isimlendirilebilir.

Çünkü esas olan nedir? Burada en keskin olan bu ürünün göğüs ucu çıkartıcı olmasıdır.

Ama gözlerden kaçan bir ayrıntı var.

Kutuyu tekrar incelediğinizde çok küçük bir ayrıntı işin sırrını açığa çıkarıyor. Bu ürünle ilk tanışan müşteriler göğüs çıkartıcının yanı sıra bu ürünü NİPLETTE olarak aratıyor.

Philips Avent SCF152/01 Göğüs Ucu Çıkartıcı ürününe ulaşması için sorguyu incelediğimizde ise ;

/ara?q=göğüs+ucu+çıkartıcı sorgusunu görüyoruz. Yani bir arama motoru bu ürünü bulabilmesi için sorgunun içinde gelen ürünlerinde ancak çok popüler ise gelebilir.

Fakat niplette yazan bir müşteri eğer iyi düzenlenmiş bir arama motoru yok ise bu ürüne ulaşamayacak.

Yaptığımız incelemede ise göğüs ucu çıkartıcı yerine “Niplette” nin daha çok aratıldığını fark ettik.

Nipletteyi ürün ismine ekleyerek sonucu organik haline getirdiğimizde niplette ile göğüs ucu çıkartıcı arayacılarını bir araya getirebileceksiniz.

İşte içerik yönetiminin sürekli olarak vurgulanma esası buna dayanır.

Isınma başladıysa biraz teorik ve rakamlarla işimize devam edelim!

E-ticaretlerin CRO hedeflerine ulaşabilmek için çok üstün performans sergilemeleri gerekiyor. KPI içerisinde temel hedeflerden biridir. Eğer CRO hedefiniz yok ise bu işi tekrar değerlendirin ?

Dünya genelinde yapılan tüm araştırmalar sonucunda e-ticaret sitelerinin %65-70 ‘i site aramalarının sonuçlarından memnun değil. Site arama optimizasyonu için çeşitli mesailer, çeşitli toollar kullanıyorlar.

Peki başarılı olan %30 bunu nasıl uyguladı? Detaylara devam ediyorum.

Arama motorları 2 bölümden meydana gelir. Bu sistemler önce yerleşik olarak gelirler. 2. Bölümleri ise sonradan üzerine eklenen teknolojilerdir. Yani sitenizde ecommerce yapısı gereği basitte olsa bir arama motoru bulunur. İşin temelinde basic çalışır. Fakat üzerine eklenen diğer geliştirmeler ise işin yönünü değiştirir. Sponsor ürünler, çok satanlar, kampanyalı ürünler, kategorisinde çok satanlar, size özel en iyi ürünler, en çok tercih edilenler, son aldığınızdan farklı olarak alternatif gösterimler gibi onlarca metodun manipülatif  edildiği yapılara sahiptir.

Basic olsun olmasın temel de birtakım işler organik yürümelidir. Hassas değerler ise arama motorunun orijininde saklı. Eğer bir solr teknolojisi kullanılıyorsa birazdan vereceğim tüm değerlerde aşağıda ki reçete organik olacak.

Bir de listeleme sayfası var. Burasıda reçenin sorguya verdiği talimat doğrultusunda nasıl listelemesi gerektiğini gösterir. REVELANCE modülü bu görevi üstleniyor. Verilen değerlerine göre arama sonucunu dizmeye başlıyor. Bunlar biraz daha zamanla oturacak kavramlar.

Neyse, devam edelim ?

Arama motoru sitenizden çalışırken bir Google mantığını görmek isteyebilirsiniz. Burada özellikle arama motorundan “”Google “ beklentisi olan marka veya yöneticiler çok ciddi bir kavramı yok ediyorlar. Google arama motoru, eticaret arama motoru ile aynı klasmanda değildir. Birbirine çok benzeyebilir. Google içerik, metin araması yaparken, e-ticaret arama motoru ise filtreleme ve sıralamanın temel özelliklerle beslendiği ve yapılandırıldığı özelliklerde ürün araması yapmasıdır. Google gibi gösterme telaşesinden dolayı gözle görülmeyen ve fark edilmeyen sonuçsuz gösterimler çok ciddi ciro kayıplarına neden olmaktadır. Bu yüzden arama motorunu geliştirirken şu kavrama çok takılırız “ bir yeri yaparken bir yeri de bozmamak “ ? çok ciddi mesailer, çok ciddi testler isteyen bir süreçten bahsediyorum.

Şimdi, konuyu çok dağıtmadan temel kısmından UX kısmına doğru almaya başlayalım. Bir arama motorunu nasıl olurda iyice sunabilir / kullanılabilir hale getirebiliriz?

Bununla ilgili Gittigidiyorun reklam kampanyasını hatırlayacaksınız.

Oldukça etkileyici ve dikkat çeken bir reklam olmuştur. Bu arada bilen bilir guerilla marketing üzerine sayısız araştırmalar içerisindeyim. Bu reklamda oyuncunun arama motorunu eline alması, arama motorunun artık bir özellik değil de bir ayrı bir dünya imajı vermesi, yatırımın gücünü gösteriyor. Demek ki göze iyice göstermek gerekiyor ? 1. Madde için bunu diyebilir miyiz?

“Arama motoru iyice görünmeli “

Temel maddelerinden biridir. Arama motorunu görmediğimiz sürece arama beklenmesi komik olabilir. Çünkü saniyeler ile mücadele eden bir müşteri kitlesi, temel de sizin arama motorunuzu “ dur bakalım arama motoru neredeymiş “ diyecek modda değildir. İstediğini göremeyen kullanıcının yapacağı ilk hareket sitenizi terk etmektir. (çok iddialı fiyatlar sunan sitelerde değişebilir. )

Bu maddeler sadece UX kısmında ilk dikkate almamız gerekenleri.

Peki ilk bu faza geldiğimiz de arama motoru bizlere neleri vaad edecek birazda o kısımlara geçelim.

Bu maddelerden 0 sonuçları olumlu yöne çevirdiğiniz de dahi cironuza sağlam bir katkı sağlamış oluyorsunuz.

Bu konuda çok sevdiğim birkaç kavram var.

Genellikle bu kavramlar çok iç içe girdiği için optimizasyonda tek kanaldan geliştirmeler yapıyoruz. Türk eticaret sitelerini tek tek ele aldığımda ürünü araştıran kitleye yönelik özellikler görüyorum. Esas iş ürününü arayan. Çünkü sitenize gelen çoğunluk ne alacağını biliyor. Bu baz alınarak yapılan agresif geliştirmeler ise alıcı kitleyi sizden uzaklaştırabiliyor.

Kural çok basit, müşterileri doğru ürünlere yönlendirmek için doğru ve hızlı bir arama gereklidir. Kullanıcıların size ikinci bir şans vermeyecek. Ellerinde çok fazla alternatif var. Bunun farkında olmalıyız.

Bazen alıştırdığımız tüm ayrıcalıklar kendi sitemizde bize koz olmaya başladı. Alışveriş yapanlar rahatlık, kolaylık ve hızlı sonuçlar bekliyor. Bunun temelinde google arama motorunun, insanları bir arama kutusundan ne bekleyecekleri konusunda çok yüksek beklentilere çıkartmasıdır diyebiliriz.

Yani “Leb demeden çorum” diyen teknoloji, “at yazınca eşek “sonucunu bekletebiliyor. Bu örneğimi bilenler şu an gülüyor. ?

Arama motorunun en büyük gücü Analytics’ten gelir. İşin temeline bakacak olursanız bir şeyin doğru veya verimli sonuçlar verdiğini görebilmeniz şarttır. Bu bağlamda arama motoru mutlaka analyticise  bağlı olmalı. Birçok 3RD bu işi yapıyor olsa da orijinde mutlaka bu bağlantıyı görebiliyor olmalıyız.

Arama motorunda geçirdiğim tüm süreçleri buraya bağladım diyebilirim. Özellikle :

Tipik eticaretler genellikle sonuç veren kısımla ilgilenmez. Çünkü rapor üzerinde bu olumlu bir göstergedir. Peki doğru ürün gösteriliyor mu? Bunu sorgulamak için ek zaman veya bakış açısı gerekebilir.

Sonuç vermeyen kelimeleri araştırmak ise zorunluluktur. Site içinde olan biten tüm istekleri mantıklı bir biçimde ele almalıyız.

Sonuç vermeyen kelimeleri ele aldığımızda 2 tür çok dikkatimizi çeker.

Bu alanları ele alarak onarmak gerekiyor. Özellikle Solr kullanan markalar Synonyms ve redirectionlar kullanarak kendi kütüphanelerini oluşturmalılar. Yani markanızın arka tarafında eğer kelimeler ile ilgili bir kütüphanesi yok ise sorgularınızın kalitesini tartışmayın.

Kütüphane yazmak data mühendisliği istiyor. Yalan yok yeri gelecek no searchta çıkan 5000 kelime analiz edilecek. Tabi bu markanızın gücüne göre değişir.

Peki neden sonuç veren kısma takıldın da diyebilirsiniz.

Burada UX tarafı devreye giriyor. Sitenizde battaniye yazıldığında karşısına pikeler çıkıyorsa bu arama da sonuç beklenemez. Bu tür kaygıları önlemek için en çok click olan arama değerlerini ele alıp;

Bakmak gerekiyor. Çünkü çıkan her verimli sonuç size ciro olarak yansıyacak. Kullanıcılarınızın aradıklarını bulmalarına yol göstermek bize yüzbinlerce karlılık ve en önemlisi “memnuniyet” kazandıracak. Kullanıcı dostu arama motorları çok ciddi kazanımlar elde ettiriyor.

Araştırdığım sağlam bir arama motoru analizinde şöyle bir veriye sahip oldum. Arama kullanıcılarının% 20’si ilk aramalarından sonra başka bir arama metini deniyor ve % 21’i hayal kırıklığı nedeniyle web sitesinden ayrılıyor. Yani aradığını bulamıyor.

Tasarım ve hayat kurtarıcı kısımlara devam edelim.

Geçen günlerde mini search hakkında fikrimi soran bir girişimcimiz içinde araştırma yapacağımı iletmiştim. Tam konusu gelmişken ona da şöyle bir deneyim iletmek isterim. UX Search Box örneğini dikkate alabilirsiniz.

Yukarıda anlattığımız birçok konu başlığının da verilerini şöyle göstermek isterim.

Şimdi tekrar deneyim odaklı yazımıza devam edelim.

Sitemizde arama motorunda “ Burada ara, Prima bebek bezleri, Casio Saat, Iphone X “ gibi search box içine wordinglerimizi ekleyebiliriz. Ayrıca markalarda bu alanlarını reklam amaçlı kullanabilir. Sitenizin en çok görülen alanlarını böylelikle reklam amaçlı kullanabilir, cironuza katkı sağlayabilirsiniz.

Search box sadece cart ve ödeme adımlarında gelmemelidir. Onun haricinde sitenizin tüm head alanında mutlaka box kendini göstermelidir.

Aratılan kelimelerle ilgili birkaç teknik detay ise kelimelerden ve kütüphaneden yapılacak olan katkılardır. Yine Google ‘ ın sisteme dahil ettiği ve kullanıcıların görmek istediği did you mean sorunsalında bunu yaşıyoruz. Otomatik düzeltmeler, yanlış kelimelerde otomatik toleranslar açık olabilir. Bunları sadece çok iyi test etmeniz gerekiyor. Yani “Pil” araması yapılan bir sorgulamada “pilsan” ürünlerini de gösterebilirsiniz. Çünkü aşırı verilen tolerans payı, diğer bir sorguyu da çağırabilir.

Ya da “mama” aramasında “ mamas papas” ürünlerinin de kısmen gelmesi bu teknik dengenin sağlanmamasından kaynaklıdır. “samsun” “samsung” sorunu da yine eşdeğerdir.

Özellikle “Cep telefon kılıfı” aratıldığında “ cep telefonlarının baskın çıkması yine buna örnektir. Çünkü sorgunun %70 den fazlası “cep telefon” larını çağırdığından dolayı “kılıflar” altta kalabilir. Matching ve Equals bu bağlamda hassas dengelere sahip.

Benim en çok tercih ettiğim ve sevdiğim arama geliştirmesi ise Solr üzerinedir.

Keywords üzerine hassas ayarlamalar özellikle şu başlıklarda yapılmalıdır.

Şekil 1. Görsel temsilidir. İç değerlerini uygulamayın!

Daha sonrasında ise kategorisel dengelerin sağlanması için adaptive search devreye girebilir ve özel boost tekniklerini kullanabiliriz.

Kütüphane konusunda yukarıda bol örnek verdim. Türkçenin kullanımından dolayı bazen “sı” gibi takıları düzenlemek gerekiyor. “ Cep telefon “ Cep telefonu”  “ Araba” “ Arabası” gibi. Bunlar sıkça yapılan düzeltmeler ile sorguyu mükemmel sonuca götürebiliyor.

Yine sıkça tercih ettiğim metotlardan biri de keyword redirection’dur. Bazen birtakım sorguları bir arada göstermek isteyebilirsiniz. Ya da ürün harici sayfaları da göstermek isteyebiliriz. Yani arama motoruna siparişlerim yazan bir kullanıcıyı neden siparişlerime göndermeyelim? Ya da mağazalar yazan kullanıcılar, iş başvurusu diyen yeni takım arkadaşları ? Memnuniyet bu ise Mağazalar = mağazalar sayfasına yapılan yönlendirmeler, search memnuniyetini hızlıca hissettirebilir.

Şimdi gelelim sonuç sayfalarına.

Ürünleri listelerken hepimizin çeşitli beklentileri olabiliyor. Bu bağlamda özellikle ;

Arama sonuçlarını listeleme sayfasında birçok emir ile getirebiliriz. Sonuçlar gelirken bir yandan da listelenecek. Taht kavgaları burada başlıyor! Kim en üstte, kim en altta çıkacak!!

Bu tür durumlar için en basitinden mutlaka stok kontrolünü koyarız. Bu listeleme de stoksuz ürünleri en altta koymayı sağlar. Sonrasında ise score veya best seller değerlerini alabiliriz. Bunlar ERP veya eticaret sitenizdeki ürünlerin satışından meydana gelen satış değer ortalamasıdır. Yani ürünün bir puanıdır ve iyi olup olmadığını oradan anlarsınız. “İyi satıyor” dediğimiz kavram ?

Ben lezzet katması için Rating ‘ i de devreye alıyorum. Çünkü rating oylamada kıvamlı olanları da gösterime katıyor. Demek ki iyi rating alanlar listelemede üstte çıkacak. Bu karar performansa göre tartışılır. Hadi yarın yapın dediğimiz bir yapı değil elbet.

Bu geliştirmelerin sağlanması tabi aynı zamanda APP ve mobil versiyonlarını da kapsamaktadır. Yani ayarlamalar web tabanı değil tüm erişimlerde olmalıdır. Trafik neredeyse performans orada kendini gösterecek.

Kapsamlı ve hayat kurtarıcı bu yazınında sonuna gelmiş bulunmaktayız. Çeşitli kavramları toplayarak deneyimi sunmak istedim. Umarım keyifli bir süreç geçirmişsinizdir.

Sevgiler.

Erkin.

Exit mobile version