Site icon Erkin EROL

Hybris Facet Yönetimi

Merhaba E-rkinerol Blog takipçileri.

Hybris yazı dizimizde bir çok eticaret yöneticisinin çekindiği ve girmekten pek uzak durduğu Facet yönetimine gireceğiz. Üstelik sadece girmek ile kalmayacağız. Bir de tanımlama yaparak Hybris notlarımıza güzel bir katkı sağlayacağız. Çaylar hazırsa, eğitime geçelim 🙂

Bir E-ticaretin en etkili gösterim modelinin mimarı, şüphesiz Facetleridir. Hybris Facets; Yönlendirme olarak adlandırılabilir. Facetlar; Classification, Feature Value lerine göre sınıflandırılabilir. Varsayılan yönlendirmeler olduğu gibi markalarında kendine ait özellikler olabilir. Beden, Fiyat, Yaka Tipi vs.

Örnek olarak ebebek.com üzerinden, markaya ait bir özel facet verebiliriz.

Bu facet örneği, bir araç gereç kategorisinde olan modellerin kulllanım aralığını gösteren, tamamen ürünlere özel üretilen ( default olmayan ) bir facettir.

Böyle kritik facetler, site üzerinde ürüne doğru olan yolculuk üzerinde satışa dönüşümü çok yüksek seviyede etkileyecektir.

Peki Hybris üzerinde bir FACET nasıl üretilir? Bunu anlatalım.

Hybris 6.7 ve bir altında olan versiyonun sadece menü farkı olduğu için Hybris 6.6 üzerinden ekran görüntüsü vereceğim. 6.7 ye geçmeyen markalarımız ise 6.6 mantığını çok rahat bir şekilde 6.7 de kullanabilir. Türkiye’de Hybris geçişini ilk yapan kadroda olma tecrübesine sahip biri olarak mesajım çok nettir. 6.6 da olan tüm fonksiyonlar daha rahat ve net, UI derli toplu olarak 6.7 ‘de vardır. Geçiş sizleri korkutmasın.

Öncelikle Facet için bir attributes seçilir. ( Attributes konusunu da anlatacağım 🙂 )

Attributes, ürünlere sahip özniteliklerdir. Eğer bir ürün grubu standart verilen attributeslere sahipse biz bu öznitelikleri çok rahat bir şekilde sol alanda FACET yapabiliriz! Harika değil mi?

Bu alanda ürünlerine güvendiğim ve ziyaretçilerin en çok mutlu olacağı
attributesi seçtim.

Bu attributes içerisinden kategori ID ‘ mizi seçiyorum.

Faceti oluşturmak üzere, Facet Search navigasyonundan : INDEXED TYPES ‘ e giriyorum

Her markanın bir product type alanı bulunur. XXBRANDNAME TYPE olarak ilk satır çıkacaktır ve oraya giriş yapınız..

Bu alanda markanızın index type ekranı açılır ve indexe yeni bir facet ekleyeceğimiz menümüzü görebileceğiz. Hemen Properties ekranı üzerinden sağ click ile CREATE PROPERTY seçeneğine geliyorum.

Şimdi bu alanda doldurulması gereken kısımları kare içerisinde gösterdim. Madde madde gidecek olursak, class attribute assigment kısmı hangi kategoride göstereceği yani assigment edeceği bölüm olacak. Bunu da görüntü ile aşağıda göstereceğim. Kısaca ;

Name : attributesadı-kategoriID-1-feature şeklinde yazılmalıdır.

Type : string

Localized : Click

Property Value Provider : commerceClassificationPropertyValueProvider

Class Attribute Assignment : Kategori seçilecek ; çıkan menüden Facet olması beklenen attiributes seçilir.

bunu da gösterecek olursak ;

ve son olarak solr full index çalıştırılır, index’e bağlı bir çalışma olduğu için Full Index gerekmektedir.

Umarım bu makale de facetlerin sadece default olmadığını ve geliştirmenin bu kadar pratik olduğunu gösterebilmişimdir. Unutmayın ki bu işlem ister Solr+Hybris, ister Fredhopper+Magento olsun hiç fark etmeyecektir. Hemen hemen terminolojileri birbirine yakındır.

Hybris, solr gibi teknolojiler gerçek anlamda bir çok markanın ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu tarz panelleri keşfettikçe daha yeni maceralar bizi bekleyecek.

Yeni yazımda görüşmek üzere. Sürç-i lisan ettiysem affola.

Exit mobile version