Site icon Erkin EROL

Hybris Restrictions Yapısı

Merhaba E-rkinerol Blog takipçileri. Dijital ortamda Hybris notlarını olabildiğince deneyim odaklı yazmaya çalışıyorum. Aslında yazmam gereken daha çok özellikleri var fakat ben olabildiğince en temelinden ele alıp ilerlemeyi tercih ettim. Bildiğiniz kısımlar olsa bile bence bir göz atmayı ve bu yazıyı paylaşmayı ihmal etmeyin.

Peki hazırsak başlıyorum.

Hybrisin en eğlenceli ve çözüm odaklı yeteneklerinden birisi “Restrictions” yapısıdır. Adından da anlaşılacağı gibi “Kısıtlama” anlamını taşır. Evet, bir component veya elementleri kısıtlamaya imkan sunar. Fakat bu kısıtlama bir alanda gösterim anlamına gelirken aynı zamanda başka bir platformda gösterimi engelleyebilir.

Restirictionsları ele alırken tipine göre değerlendireceğiz. Bunları tek tek anlatacağım. Sadece bir notum olacak. Benim göstereceğim restrictionlar kullanmış olduğunuz versiyona göre farklılık gösterebilir. Ama teorik olarak aynıdır.

Restriction
Assisted Service Session Restriction
Campaign Restriction
Catalog Restriction
Category Restriction
Country Restrictions
Customer Segment Restriction
Inverse Restriction
Product Restriction
Storefront CMS Action Restriction
Storefront Experience Restriction
Time Restriction
Base Store Time Restriction
User Restriction
Usergroup Restriction
Assisted Service CMS User Group Restriction

Bu maddeler içerisinde en sık kullandığınız restrictionlardan bahsedeceğiz.

Catalog Restriction: Çalışmakta olduğunuz stage – online katalog yapısında görünümü sağlar. Bizler genellikle stage – online arasında sürekli sync olduğumuz için bu fonksiyon kısmen tercih edilebilir.

Category Restriction: Kullanmakta olduğunuz kategorilerin gösterilmesinde etkin rol oynar.

Country Restrictions: Ülke gösterimlerinde en çok tercih edilen restrictionstur. Eğer siteniz üzerinde Türkiye haricinde Almanya, İngiltere veya İtayla gibi ülkere gönderim var ise Teslimat ülkesi değiştiğinde ön yüzde göstermiş olduğunuz componentleri tamamen değiştirebilirsiniz.
Almanyaya özel ayrı bir site tasarımı dahil yapabilirsiniz. Göstermek istediğiz componente Country Restrictions ekleyip ülkenizi seçmeniz yeterlidir.

Storefront Experience Restriction : Bu restriction eklemiş olduğunuz componentin device olarak gösterilesini sağlar. Eğer Web sayfasında göstermek istediğiniz ama app veya mobilde göstermek istemediğiniz bir banner, component var ise Experience kısmına göstermek istediğiniz kanalı seçebilirsiniz.

Time Restriction: Bu restriction istediğiniz componentin devreye girip / kapanmasını sağlayan ek aktif restriction seçeneğidir. Eğer bir banneri 23:59 ‘da yayına girmesini istiyorsanız bu restriction üzerinden aksiyon almanız gerekecektir.

Peki, restrictions ekledikten sonra bunların tamamını nereden görebirim?

Bazı restrictionslar eklendikten sonra editable özelliğini kaybediyor veya böyle bir fonksiyon devreye girmiyor. Özellikle silinmemesi gereken ve üzerinde revize edilmesi gereken restrictionslar için çok pratik bir yöntem bulunmaktadır.

Bunun için HMC panelinden veya Hybris 6.7 kullananlar için Backoffice’ ye erişim sağlayacağız.

1-WCMS
2-Restriction
3-Search Alanından revize edilmek istenen restriction.
4-Revize sonrası SAVE veya kaydet.

Bu şekilde tüm restrictionslarınızı güncelleyebilirsiniz. Eğer yenisini eklemek zorunluluğunuz yok ise revize etmenizi öneririm. Ayrıca eklenen restrictionların ID ve NAME kısımları oldukça EN dili ile yazılmalı ve olabildiğince kısa tutulmalıdır.

Restrictionslar, panel ve site bazlı erişimlere göre değişebileceği için 2 farklı hybris versiyonunda kullandığım restrictionları aktarmak istedim.

Temel olarak restrictionslar Önceden eklenen veya yeni eklenen kriterlere sahip. Akabinde örnek olarak çok önce Mobil banneri sadece mobilde göster restrictionunu kullanmak için Create yerine Add kullanarak çağırabilirsiniz. Diğer restrictionsların mantık olarak çok farkı yoktur.

Tekrar görüşmek dileği ile 🙂


Exit mobile version