Site icon Erkin EROL

Shopify Nedir? Nasıl Kurulur?

Uzun zamandır e-ticarete giriş yapacaklar için uygun bir e-ticaret alt yapısı araştırmasındaydım. Güzel ve hızlı bir içerik editörü olan, altyapısı sağlam, global bir e-ticaret hepimizin hayali. Buna en büyük kaynak olarak Shopify karşıma çıktı.

Açıkçası tek tek kurma şansım olmadı ama oturup bütün kaynakları derleyerek ve test ederek en azından güzel bir kaynak oluşturduğunu düşünüyorum. Ek bilgi isteyenler olur ise hello@erkinerol.com ‘ dan bana ulaşabilir. 

Shopify ile E-Ticaret Nasıl Kurabilirim?

Shopify’a kaydolmak ve mağazanızı başlatmak için ilk etapta 14 günlük ücretsiz deneme sürümünü sunmuş olmaları gerçekten de harika. 14 gün içerisinde kuracağınız bir e-ticaret sitesinden para bile kazanabilirsiniz.

İlk işimiz, Shopify mağazanızı oluşturmak için bir hesap açmak olacaktır.

Hadi başlayalım.

1. Shopify Kayıt.

Shopify.com’u a gelin ve bir hesap oluşturmak için kayıt formunu kullanın.

Gerekli bilgileri girin ve ‘Mağazayı şimdi oluştur’ düğmesini tıklayın.

Mağaza adınızın benzersiz olması gerekir, aksi halde Shopify sizden başka bir şey seçmenizi isteyecektir.

Bu ilk ekrandan sonra, adınız, adresiniz, ülkeniz ve irtibat numaranız da dahil olmak üzere birkaç ayrıntı istenir.

Ayrıca, ürünleriniz olup olmadığı ve ne satmayı hedeflediğiniz sorulacaktır. Shopify’ın size ürünleriniz ile ilgili sorular sorabilir. İstediğiniz seçeneği tıklayarak ilerleyebilirsiniz. İlk kayıt için engel değildir.

2. Online Alışverişinizi Kuruyoruz!

Kaydolduktan sonra doğrudan CMS paneline yönleneceksiniz. . Artık mağazanızı özelleştirmeye, ürünleri yüklemeye, ödemeleri ve kargoyu tanımlayarak satışa başlatmaya hazırsınız.

 CMS panelde ihtiyacınız olan tüm erişimlere ulaşabilirsiniz. Ürün yönetimi, fiyatlar, stok, tema yönetimi, ödeme seçenekleri vb.

3. Bir “Tema” veya “Düzen” seçin

Shopify’ın kendi resmi tema mağazası vardır. Bu temaların tümü, tasarımcılardan tam destek verme konusunda garanti veriyor, böylece mağazanız emin ellerde diyebiliriz.

Tüm temalar, bir kod satırına dokunmadan yapabileceğiniz kapsamlı bir değişiklik listesi ile birlikte gelir. Premium temalar daha fazla değişiklikle geliyor, ancak aynı zamanda ücretsiz olarak harika bir site temasıda bulabilirsiniz. Zaten aşağıda değineceğiz 🙂

Bir temada komple bir değişiklik yapmak istiyorsanız, HTML ve CSS’ye erişerek neler başarılabileceği konusunda kısıtlama çok azdır. Herhangi bir kodlama deneyiminiz yoksa problem yok 😉  Shopify, sitenizi tamamen özelleştirmek için bulabileceğiniz ‘Shopify Experts’ adlı bir uluslararası tasarım ajansı ekibine sahip ve isterseniz o kişilerden destek alabilirsiniz. Fakat çok gerekli olmadığını düşünüyorum.

1. Tema Mağazasına Göz Atın

Shopify’da oturum açın ve themes.shopify.com adresindeki Shopify Tema Mağazasını ziyaret edin . Seçebileceğiniz 180’den fazla tema varyasyonu bulacaksınız, bunlardan bir çoğu bedavadır.

Shopify temalarını  , TemplateMonster gibi sitelerden de bulabilirsiniz. Fakat ilk etapta ücret ödemeye gerek yok.

Sadece temanızı seçmek için kategoriyi seçebilirsiniz. Ücretli veya ücretsiz, popüler, basics ve tipik özelliklere göre filtreleyebilirsiniz. Ayrıca temaları fiyat, popülerlik olarak sıralayabilirsiniz.

 Shopify Tema Mağazasına örneklerden biri

2. İşlevselliği ve incelemeleri kontrol edin

Beğendiğiniz bir tema bulduğunuzda, temanın örnek resmine tıklayın. Temanın diğer özellikler arasında duyarlı / mobil hazır olup olmadığı gibi, tema hakkında daha fazla bilgi verilecektir.

Temayı kullanan diğer müşterileri de okuyarak bilgi alabilirsiniz. Unutmayın, yorumlar satın almadan veya kullanmadan önce iyi bir klavuz olacaktır. 

3. Temayı önizleyin

Temayı çalışırken görmek için Demoyu Görüntüle’yi tıklatın . Bunu yeşil renkli ‘Mağazanızdaki Önizleme Tema’ düğmesinin altında göreceksiniz.

Tema çeşitli stillerde gelirse, farklı stillerin demolarını da tıklayarak görüntüleyebilirsiniz. Tamamen size bağlıdır.

4. Temayı alın

Beğendiğiniz bir tema bulduğunuzda yeşil düğmeye tıklayın.

Shopify, temayı yüklemek istediğinizi onaylamanızı isteyecektir.

Mağazamın Teması Olarak Yayınla’yı tıklayın .

% 100 emin değilseniz endişelenmeyin, Fikrinizi daha sonra her zaman değiştirebilirsiniz.

Tema yüklendikten sonra Shopify size bildirecek ve Tema Yöneticinize Gitme seçeneğini sunacaktır .

Tema yöneticiniz yayınlanan temaları (en son yüklediğiniz veya etkinleştirdiğiniz) ve aşağıda yayınlanmamış temaları (önceden yüklenmiş temalar) gösterir.

4. Shopify Ayarlarını Düzenle

Shopify temalarının çoğunluğu, mağazanızın görünümünü büyük ölçüde değiştirebilecek basit değişiklikler yapmanızı sağlar, böylece binlerce başka mağazanın klonuna benzeyen bir web sitesiyle çakışma olmadan, kendi farklı temanız ile ilerleyebileceksiniz 🙂

Bu mağazaların tümü aynı tema kullanılarak kuruldu. 

Yönetici ekranınızda sol gezinti menüsünden ‘Temalar’ı seçin. Bu sayfada canlı temanızı üstteki bir kutuda göreceksiniz, o kutunun sağ üst köşesinde iki düğme olacak. İlki, bazı temel ayar değişikliklerini veren üç noktadan oluşuyor. Bunlardan biri temanın bir kopyasını yapmanızı sağlar. Sevmediğiniz bazı değişiklikler yaparsanız, yinelemeyi silip tekrar başlatabilirsiniz.

İkinci düğme ‘Temayı Özelleştir’ diyor . Tıklarsanız, mağazanızın tüm temel işlevlerini kontrol eden bir sayfaya yönlendirilirsiniz. Bu, ayarlarınızla tam bir oynama ve sitenizin neler yapabileceğini öğrenmeniz için tüm özellikleri test etmeniz için mükemmeler bir paneldir.

Temaların özel ayarları.

Temanızdaki renkleri değiştirme.

En yaygın özellikler şunları içerecektir:

Bazı temalar, ürün resimlerini sayfanın solunda, sağında veya ortasında göstermek gibi sayfalardaki öğeleri yeniden konumlandırmanıza da izin verir. Ayrıca, sosyal / / tweet / pin / + 1 düğmelerini görüntülemek isteyip istemediğinizi de seçebilirsiniz.

5. Mağazaya Ürünlerinizi Ekleyin

Soldaki çubukta gezinmek için ‘Ürünler’i seçin . Daha sonra sayfanın sağ üst köşesinde mavi renkli ‘Ürün ekle’ düğmesini göreceksiniz. Ürünleriniz hakkında gerektiği kadar ayrıntı eklemek için aşağıdaki ekranı kullanın. Özellikle isim, açıklama ve URL gibi SEO ile yardımcı olacak olanlara bakın. Müşterileri ürünleriniz hakkında bilgilendirmek için mümkün olduğunca fazla ayrıntı ekleyin.

Bu, ürün resimlerini yüklediğiniz ekrandır. Görüntüler yüklendikten sonra, onları yeniden düzenleyebilirsiniz; bu nedenle, belirli bir sırayla yüklemek için acele etmeyin.

Ürün ekranı. Mümkün olduğunca çok bilgi doldurduğunuzdan emin olun.

Satışın gerçekleşmesi için ürün görselleri çok gereklidir, bu nedenle ürünlerinizi en iyi şekilde sergilemeniz ve yakın fotoğraflar ile herhangi bir özel veya benzersiz özelliği vurguladığınızdan emin olun. Mağazanızın düzenli görünmesini sağlamak için tüm görüntüleri aynı boyutlarda tutmanızı öneririz. Tabi, koleksiyon sayfalarınızı Pinterest panosuna benzetmeyi planlamıyorsanız hehe.

Her şey doldurulduktan sonra, her zaman sağ üst köşelerde bulunan ‘Ürünü kaydet’düğmesine tıklamayı unutmayın .

Koleksiyonlar (ürün grupları)

Koleksiyon, müşterilerin mağazanızı ziyaret ederken arayabilecekleri ortak özelliği olan herhangi bir ürün grubudur. Örneğin, müşterileriniz şu ürünler için alışveriş yapıyor olabilir:

Ürünler herhangi bir sayıda koleksiyonda görünebilir. Genellikle koleksiyonlarınızı ana sayfanızda ve gezinti çubuğunda gösterirsiniz. Bu, müşterilerin tüm kataloğunuzu tıklamak zorunda kalmadan aradıklarını bulmalarına yardımcı olur.

Koleksiyon kurulum ekranı, Ürün ekranıyla aynı şekilde çalışır

Manuel ve otomatik koleksiyonlar

Yeni bir koleksiyon eklediğinizde, ürünlerin buna nasıl ekleneceğini seçebilirsiniz. Bunlar iki seçenek:

Ödeme seçenekleri

Bir ödeme ağ geçidi, müşterilerinizden web siteniz üzerinden ödeme almanıza olanak sağlar. Fiyat ve komisyon oranı önemlidir, ancak hangi özellikleri sunduklarını görmek de önemlidir. 

Sizin için doğru ödeme seçeneğini seçip ilerleyebilirsiniz. Özellikle PAYU Global ödeme seçeneği ile alt yapınız iyice güçlenecektir. 

  1. İşlem ücretleri

Bir ödeme aldığınızda, bazı ağ geçitleri hizmetlerini kullanmanıza izin vermek için küçük bir yüzde veya sabit bir ücret (veya bazen her ikisi de) tutacaktır. Bunları beklenen satışlarınızın ne olduğuna göre karşılaştırın. Payu bu konuda sizi rahatlatacaktır.

  1. Kart Çeşitleri

Seçtiğiniz Ödeme Ağ Geçidi tarafından hangi tür kartların kabul edildiğini bilmeniz gerekir. Hepsi VISA ve Mastercard’ı kabul ederken, çoğu American Express’i kabul eder. Paypal ayrıca çevrimiçi ödemelerde daha popüler hale geliyor. Fakat Türkiye ödemelerinde kendi poslarınız yok ise hepsini kapsayan bir ödeme alt yapısı ile devam edilir. 

  1. Site Dışı Ödeme

Bazı ağ geçitleri ödemeyi kendi sunucularında kendi formları üzerinden alacaktır. Bu, müşterinin kasanızdan elinden alındığı ve ödeme ağ geçidinizin sağladığı biçimde ödeme yaptığı anlamına gelir. Müşteri başarılı bir şekilde ödeme yaptıktan sonra onay sayfanıza yönlendirilir. Bu, ödeme işleminde biraz daha kontrol sahibi olmanızı sağlar.

Shopify’ın sınırlamalarını aşabilirsiniz – onlar CSS dışındaki kasayı özelleştirmenize izin vermiyorlar.

6. Online Dükkanınızı Alın “CANLI”

Siteniz yayına girmeden önce, şirketiniz ve teslimatları nasıl yapmayı ve vergi ödemeyi planladığınız hakkında birkaç ayrıntı daha eklemeniz gerekir.

Genel

Tüm işletme bilgilerinizin bu sayfada doldurulduğundan emin olun. Google Analytics özelliğini kullandığınızdan emin olun. Bu, mağaza ziyaretçilerinizi takip etmek için paha biçilmez bir kaynak olabilir.

Vergiler

  1. Yöneticinizin Ürünler sayfasına git
  1. Belirli bir ürünün adına tıklayın.
  1. “Envanter ve değişkenler” adlı bölüme gidin .
  1. Bir iletişim penceresi açmak için Ürün Varyantınızın yanındaki düzenle bağlantısını tıklayın .
  1. Bunları ürünlerinize dahil etmeniz gerektiğinde, Harç vergileri ve Gönderi gerekir öğelerinin yanındaki onay kutularının işaretli olduğundan emin olun .
  1. Bazı mağazaların, dijital ürünler gibi ürünlerde vergi veya nakliye ücreti ödemesi gerekmez. Öte yandan, bir T-shirt mağazasının ikisini birden şarj etmesi gerekecek.
  1. Ürününüzü müşterilere göndermeyi planlıyorsanız, ürünün ağırlığını uygun alana girdiğinizden emin olun.

Nakliye

Gönderim ücretleriniz çok darsa veya yeterince seçenek vermezseniz, bazı satışlarda kaybedebilirsiniz. Shopify, müşterileriniz için yalnızca yöneticinin Gönderi sayfasında tanımladığınız kurallara göre bir gönderim ücreti hesaplar.

  1. Mağaza yöneticinizden, Ayarlar> Nakliye sayfasına gidin .
  1. “Nakliye ücretleri” bölümünde, ağırlık bazında bir nakliye ücreti belirleyip belirlemediğinize bakın ve bunu ürününüzün özelliklerine göre ayarlayın.

Sipariş sisteminizi test edin

Sisteminizi test etmek için

  1. Mağaza Yöneticinizden , Ödeme ayarlarınıza gitmek için Ayarlar ve ardından Ödemeler seçeneğini tıklayın .
  1. Etkin bir kredi kartı ağ geçidiniz varsa, devam etmeden önce devre dışı bırakın. ( Düzenle’yi , ardından Devre Dışı Bırak’ı ve ardından devre dışı bırakma işleminizi onaylayın.)
  1. Kabul edilen kredi kartları bölümünde, tıklayın Kredi Kartı açılır menüsünü açın.
  1. Listede aşağı inerek Diğer ardından (test için) tıklayın.
  1. Etkinleştir’i tıklayın.
  1. Mağazana git ve müşteri olarak sipariş ver. Ödeme sırasında, orijinal numaralar yerine aşağıdaki kredi kartı ayrıntılarını girin:

7. Bir Domain Satın Alın

Sitenizi yayına sokmak için bir etki alanı adına ihtiyacınız var. Domainizi satın aldıktan sonra domain sağlayıcınızdan ns1, ns2 güncellemesi yapılacaktır. 

Sonuç

Artık ürünlerinizi satabileceğiniz üstelik 14 gün sonra ödemesini yapacağınız bir eticaretiniz hazır. Şimdi harekete geçme zamanı!

Exit mobile version