Site icon Erkin EROL

Solr Nedir?

Solr, özellikle Hybris alt yapılarında sıkça gördüğümüz, INDEX ve SEARCH alanında tercih edilen profesyonel bir Arama Motoru ve İndex’i diyebiliriz. Solr, Index, search ve facet konusunda birçok alana sahiptir. Şimdi bu alanları inceleyelim.

Solr öncelikle şuan en son sürüm olan : APACHE SOLR™ 8.3.1 ‘a sahiptir. Yani burada anlattığım bir çok case APACHE SOLR™ 8.3.1 üzerinden baz alınacaktır.

Solr Özellikleri

Solr, REST benzeri bir API’ye sahip bağımsız bir arama sunucusu ve ürün listeleme sistemidir. HTTP üzerinden JSON, XML, CSV ile bilgileri (“indeksleme” olarak adlandırılır) tablolar. HTTP GET ile sorgulayıp JSON, XML, CSV veya ikili sonuçlar alabilirsiniz.

1- Gelişmiş Tam Metin Arama Özellikleri

Solr, Lucene ™ ile güçlendirilen Solr, tüm veri türlerinde kelime öbekleri, özel karakterler, birleştirmeler, gruplama ve çok daha fazlasını içeren güçlü eşleştirme özellikleri sunar. Bunların panel üzerinde keyword redirections başlığında ayrıca inceleyebiliriz.

2- Yüksek Hacimli Trafik için Optimize Edilmesi

Solr, yüksek kapasiteli trafikler için özellikle optimize edilmiş ve süreç içerisinde yönetimsel olarak oldukça rahat sonuçlar sergilemektedir.

3- Protokoller ile Standartların Sağlandığı Arabirimleri

Solr, altyapı kullanımında kendini hızlı hale getirmek için kullandığınız araçları kullanır. Bunlara örnek olarak XML, JSON ve HTTP protokolleri eklenebilir.

4- Kapsamlı Arayüz Kullanımı.

Solr, yaptığınız ve uyguladığınız örnekleri görebilmeniz için sizlere gelişmiş ve kullanıcı dostu bir arayüz sunar. Bu yönetim paneli aynı zamanda örneklerinizi uygulamaya fayda sağlayacaktır.

5- Hata Toleransı Ölçeklendirilebilir.

Solr, altyapısında Apache Zookeeper üzerine kurulmuştur. Hatalar üzerine oldukça deneyimli bir alt yapısıyla yüksek verim elde edilebiliyor.

6- Neredeyse Gerçek Zamanlı Indexleme Yapılabiliyor.

Solr, ERP’ den gelen datalarınızın tam zamanında indexlemesini yaparak web sitenizi güncelleyebiliyor. Burada çalışan cronjoblar, saatlik veya periyodik olarak kurulabiliyor ve istenilen zamanda indexi yükleyebiliyor. Tabi bu indexler sizin verilerinize göre uzayabilir.

Gelişmiş Arayüzünden Örnekler ile devam edelim.


Burada gördüğünüz alan Solr’ın logging ekranıdır. Level bazından WARN oluşturan caseleri takip edebilirsiniz.

Solr logging – Level Bazında Gösterim ise

Solr Core Admin Ekranında ( Bilgi güvenliği için klasör isimleri kapatıldı.)

Solr Dashboard

7 – Arama sonuçlarının yönetilmesi

Arama sonuçlarını yönetmek için birden fazla özelliği kullanabilirsiniz. Bunlar;

Burada bulunan bir çok başlığı diğer yazılarımda iletmiştim. Eğer doğru bir arama site üzerinde bulunan search dönüşümlerini max. boyuta getirebilir. Benzer örnekleri tekrar ileteceğim ve kaleme alacağım.

Sevgiler.

Exit mobile version