Site icon Erkin EROL

Webinar Soruları ve Cevapları

Full katılım için çok teşekkür ederiz!

Herkese Merhaba. Güzel bir etkinlik sonrası, malum yoğunluğu atlatıp, Türk Kahvesi eşliğinde güzel sorularınızı cevaplamak üzere klavye başına geçtim. Biraz konuların üzerinden hızlı geçtiğimiz zamanlar için özellikle buradan sorularınızı tekrar cevaplamak istedim. Son durumu tekrar ele alabiliriz, sayfa sonunda yorumlarınızı alabilirim.

Aynı zamanda bu etkinliği organize eden Vidyou ekimize ve Barış Adrin Mirzai ‘ ye sonsuz teşekkür ederim.

Hazırsak Başlıyorum 🙂

Yunus Emre Pehlivan
S:
Biraz erken soruyor olabilirim ama bu canlı yayınların devamı gelecek mi?

C: Merhaba Yunus Bey, Konu başlıklarını daha da özel seçerek, kategori bazlı yapabiliriz. Bunun için birkaç çalışmamız olacak ve düzenli olarak yapacağız.

Alper Erol
S:
Uluslararası internet kullanım yoğunluğu, sadece teknolojik gerilikle ifade etmek yeterlimidir? Ülkemize özgü güvenlik açıkları bunda önemli bir yer tutuyor olabilir mi?

S: Türkiye’deki kargo sorunu, markalara da zarar veriyor, markalar nasıl önlem alabilir dronlar bize çare olacak mı??

C: Merhaba Alper Bey, İnternet kullanımı genel olarak bir kültür meselesidir. İhtiyaç veya iletişim olarak kullanılmaya başlandıkça bu yoğunluk artacak. Teknolojik gelişmeler bu gelişim sürecine etki edecektir. Özellikle mobil erişimlerin yüksek olması internet kullanımını çok arttırdı. Fakat bir diğer açıdan ekonomik olarak pahalılaşma olursa yine ters tepki yaratacaktır.

C: Türkiye’de kargo sorunu tamamen ele alınmalıdır. Mazot pahalılığı en başta fiyata, doğrudan da performansa etki ediyor. Maliyetleri azaltmak için personel politikaları doğru değil ve kapasite sorunu ortaya çıkıyor. Bu yüzden köklü çalışmalar beklenir.

C: Drone hayali çok güzel, ama daha erken 🙂

Nurşen Usta
S:
SSL sertifikası yeterli oluyor mu?

C: Merhaba Nurşen Hanım, SSL için artık zorunluluk diyebiliriz. Fakat güvenli bir eticaret için özellikle pos kullanılan tüm alanlarda daha da fazla güvenlik gerekiyor. 3D Secure tercih edilebilr, BKM Express gibi ödeme alternatiflerini kullabilirsiniz. Mobil ödeme yine bu kanallara ek olabilir. Tercihen, bilinen bir e-ticaret hazır modüllerini alabilirsiniz. Açık kaynaklı bir eticaret yazılımında güvenlik çok açık verecektir.

Mehmet Şerif
S:
Kargo şirketlerini nasıl seçebileceğimiz, ödeme işlemleri için kullanacağımız yöntemlerle ilgili başvuru kaynakları önerir misiniz? yada ilerleyen günlerde bunlarla ilgili detaylara yer verecek misiniz? Yada biz bu detaylara nasıl ulaşabiliriz, bunu için güvenli kaynaklar var mıdır?

C: Merhaba Mehmet Bey, kargo sisteminde tamamen, teslimat süreçlerini baz alabilirsiniz. Haliyle fiyat ve teslimat performanslarını ana başlık olarak baz alabilirsiniz. Global gönderimler için de bilgi almanızda fayda var. Anlaşmalarınızı bu yönde yapmanızı tavsiye ederim. Ups bu konularda bir tık daha ileride diyebilirim. PTT kargonunda yükseldiğini söylemek gerekir.

C: Ödeme sistemlerinde Kredi kartı posunus yok ise zaten sistem olarak PAYU, İyzico ve Assecco ile ilerleme şansınız var, Eğer kendi poslarınız var ise bu 3 markayı Fraud engine olarak kullanabilirsiniz. Özellikle BKM Express, Masterpass gibi ödeme sistemlerine ihtiyaç var. Bu markalara Direkt ulaşabiliyorsunuz. Satışlarınıza etkisi olacaktır.

Noname
S: Chatbot önerirmisiniz ne kadar aktif ve ön planda olmalı

C: Merhaba bir çok altnernatif bulunuyor fakat benim deneyimlediğim en iyi Chatbot Jetlinktir. Daha alternatifleri tamamen bütçeniz ile ilgilidir. Böyle sistemler tamamen hizmet odaklıdır. Bu yüzden deneyimlediğim markayı iletebilirim.

Noname
S: Eticaret için performans odaklı reklamlarda google mı facebook mu daha iyi?

C: Pazarlama ağırlıklı bir soru olduğu için benim yönlendirmem biraz kısıtlı kalabilir 🙂 Fakat deneyimlediğim kadarı ile Google daha etkin görünüyor 🙂

Noname
S: Google merchant tarafını önerir misiniz?

C: Merhaba, Google Merchant Centeri kesinlikle tavsiye ediyorum.

Pınar Yıldız
S: E – ticaret’e yeni başlayacaklara önerileriniz nelerdir?

C: Merhaba Pınar Hanım. E-Ticaret için öncelikle güzel bir konsept belirlemeniz ve bir iş takvimi çıkartmanız gerekiyor. Belirlenen ürünlerin tedarikleri, kargo süreçleri daha sonra ödeme sistemleri olmak üzere ciddi bazda ele alınması gereken konular var. Benzer eğitim ve seminerleri yakından takip edin 🙂

Mehmet Çatıroğlu
S:
Lokasyon reklamları ve Offline Dönüşümleri nasıl ölçebiliyor musunuz, nasıl?

S: Google Analytics, gelişmiş eticareti nasıl yapılandırmalıyız? Hangi funnel’ları ölçmeliyiz?

S: Remarketing reklamlarını sizce tek platform üzerinden mi çalıştırmalıyız? FB Business, Ads, Criteo hangisini tercih ediyorsunuz?

S: Hepsinde aynı anda çalıştırdığımız da dönüşümleri 3 platformada ödüyoruz bazen, bu sorunu nasıl çözebiliriz?

S: Web kodlamada AMP kodlamanın etkisi gerçekten çok yüksek mi? Yeni web sitesi hazırlarken olmazsa olmaz diyebilir miyiz?

C: Merhaba Mehmet Bey, Lokasyon ölçümleme için öncelikle alanınızı iyi belirlemeniz gerekiyor. Bu işin ilk fazında zorunlu kısımdır. Yani ölçümü kontrol edebilecek levelde reklam çıkarak işe başladığınızda bu işin bütçesi tarafından kendinizi zorlamazsınız. Bu tip durumlarda biraz öngörü çalışması gerekecek. Ölçümleme toolları internette oldukça fazla. Marka veremiyorum zira hepsi hizmet odaklı olduğu için bütçe = performanstır 🙂 İşe başlama noktasında küçük bir püf noktası vermeyi düşündüm 🙂 Umarım iş görür.

C: Google Analytics için mutlaka iyi bir segmentasyon yapılması gerekiyor. Bu tip analytics soruları için işi gerçek anlamında en iyi yapan isimleri takip edebilirsiniz. Bir E-Ticaret danışmanı olarak Zafer Kavaklı’yı yakınen takip eder, desteklerim. Diğer sorularınızın en doğru cevaplarını yine Zafer’de ki linkten bulabilirsiniz. Maksat tamamen doğru cevap verebilmek.

Noname
S: Yeni başlayan eticaret şirketleri için kargo çözümleri var mı? Türkiyeden yurtdışına kargo gönderim süreçlerinde nelere dikkat edilmeli?

C: Merhaba, yurtdışı gönderimleri için B2C firması bu konuda çok çözüm odaklıdır ve global anlamda iyi fırsatlar sunuyor. Bu konularda bir çözüm ortağı ile ilerlemek gerekiyor, İster kargonuzun yurtdışı gönderimini ya da B2C veya B2C ‘ ye alternatif markalar ile yol almalısınız.

Noname
S
:Facebook’un ürün katalog tarafına ürünlerimizi yüklemeyi önerir misiniz?

C: Ürünlerinizin farklı platformlarda olması etkileşimi arttıracaktır. Bu yüzden sakıncası yoktur.

Noname
S:
Sitemizin hızını arttırmak için çok önemli gördüğünüz birşey var mı? Site hızı satın almaya etki ediyor mu

C: Satın almaya direkt etkisi vardır. İmajların optimizasyonu önemli. Bu konuda güzel bir datayı paylaşıyorum. Hızı anlatan en iyi çalışmalardan biri.

İmaj sıkıştırmak için : https://tinypng.com/

Tuğba Çelik
S:
Sitenize yazı ekledıgınızde bildirim alsak cok ıyı olur.. unutuyoruz

C: Merhaba Tuğba hanım 🙂 Aklımda. :))

Noname
S:
Shopify altyapısı önerirmisiniz?

C: Mutlaka deneyin. Özellikle 15 günlük paketleri ile full versiyon üzerinden test edebilirsiniz. Ben elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Buradan okuyabilirsiniz.

Videolara erişmek isterseniz abone olabilirsiniz.

Exit mobile version